هیئت انتخاب نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایع دستی پس از پایان داوری اولیه و اعلام نتایج اولیه، بیانیهای منتشر کرد.
به گزارش دبیرخانه نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایع دستی (سرو سیمین)، در بیانیه هیئت انتخاب این جشنواره آمده است:
صنایع دستی شاخهای از هنرهای سنتی هر کشور است و قدمتی به بلندای تاریخ آن دارد. بیشک، وطن عزیزمان ایران نیز از این موهبت برخوردار بوده و حضور اقوام مختلف در آن، تنوع بینظیری را در حوزه صنایع دستی پدید آورده است. در واقع، صنایع دستی به ساختهها و محصولاتی اطلاق میشود که با کمک دست و دست ابزارها برای رفع نیازهای گوناگون ساخته می شوند و تنها دستساز بودن این محصولات دلیل نامگذاری آنها به عنوان صنایع دستی نیست، بلکه عوامل مهم دیگری نیز در این تعریف نقش دارند. یکی از این عوامل، استفاده از مواد اولیه طبیعی است که غالباً از محل زندگی ساکنان به دست میآید، مانند چوب، خاک، سنگ، الیاف گیاهی، پشم و پوست حیوانات و غیره. و این موضوع، صنایع دستی را به هنرهایی وابسته به محیط طبیعی و فرهنگ بومی هر منطقه تبدیل میکند.
همچنین به دلیل عدم استفاده از صنایع ماشینی پیشرفته و تکنولوژیهای مدرن، این محصولات معمولاً به صورتی یکنواخت و یکسان تولید نمیشوند و هر قطعه دارای تفاوتهای ظاهری و ویژگیهای منحصربهفرد است. علاوه بر این، صنایع دستی بازتابی از قدمت، قومیت، فرهنگ،دانش بومی، سنتها، رسوم، دین ومذهب، باورها و ارزشها هر جامعه است که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. اگرچه برخی از این ویژگیها در طول زمان تغییر مییابند، اما اصول و هویت صنایع دستی، که آن را از دیگر انواع تولیدات متمایز میکند، همچنان حفظ شده که همانا هویت واصالت آن است.
در حالی که تغییرات سبک زندگی در هر دورهای بر اساس نیازهای جدید صورت میگیرد، صنایع دستی نیز دستخوش تغییراتی میشود. اما آنچه که باعث تمایز صنایع دستی محلی، منطقهای، کشوری و حتی جهانی از یکدیگر میشود، اصالت و هویت آنها است. این ویژگیها، حتی با وجود تغییرات کمی که دارد، همچنان صنایع دستی هر منطقه را قابل تشخیص نگه میدارد و آن را به نمادی از فرهنگ و تمدن آن سرزمین تبدیل میکند. حال ضمن توضیحات فوق و بهطور اختصار، شاخصههای اصلی که نبود هر یک از آنها موجب خروج محصول از گروه صنایع دستی میشود، شامل موازد زیر می باشد:
●استفاده از مواد اولیه طبیعی
●دستساز بودن
●هویت ایرانی و اصالت
●کاربردی_تزیینی بودن و...
بر همین اساس و توضیحات ، هیئت انتخاب با در نظر گرفتن این معیارها به گزینش آثار پرداخت و موارد فوقالذکر را مبنای اصلی ارزیابی قرار داد تا فرآیند انتخاب، تا حد امکان، با حداقل خطا و حداکثر دقت و انصاف انجام شود. در همین راستا، شورای سیاستگذاری نهمین جشنواره فجر صنایع دستی و هنرهای سنتی، برای حفظ بیطرفی و عدالت در داوری، اسامی شرکتکنندگان را از دسترس داوران خارج ساخت تا نام هنرمندان تأثیری در ارزیابی آثار نداشته باشد. همچنین، در مرحله گزینش اولیه، هفت داور مستقل، بدون تعامل با یکدیگر و بهصورت انفرادی به بررسی و داوری آثار پرداختند تا نظرات و دیدگاههای شخصی آنها، بر رأی سایر داوران اثرگذار نباشد.
امید است که این فرآیند، با رعایت اصول حرفهای و داوری منصفانه، بیشترین نزدیکی را به عدالت داشته باشد و در نهایت، برگزیدگان این جشنواره نمایانگر غنای صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران باشند.