ترمه یکی از تولیدات نفیس شهر یزد است که پیشینه بسیار طولانی دارد. برخی بر این باورند که ترمه در کشمیر بافته شده، اما خاستگاه اصلی ترمه، یزد بوده است.
به گزارش ستاد خبریهفتمین جشنواره بینالمللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین 7)، شنبه 29 بهمن 1401 در چهارمین روز از جشنواره، فیلم «ترمه» ساخته شهرام درخشان در سینما سرو سیمین اکران شد.
در این فیلم بیان میشود که ترمه یکی از تولیدات نفیس شهر یزد است که پیشینه بسیار طولانی دارد. برخی بر این باورند که ترمه در کشمیر بافته شده، اما خاستگاه اصلی ترمه، یزد بوده است. طبق آخرین اسناد تاریخی، ترمه را میتوان به دوره ساسانیان نسبت داد. از دوره سلجوقیان ترمه جایگاه بالایی بهدست آورد.
از دوره صفویه، ترمه حالت نیمه انبوه پیدا میکند و بافت آن در طبقه اشراف تفاوت زیادی با مردم عادی دارد و به همان میزان تولید اضافه میشود. برخی میگویند هندیها در زمینه تولید شال استعداد داشتند و در تولید ترمه نیز شکوفایی بسیاری یافتند.
35 سال پیش صد درصد تولید ترمه دستباف جای خود را به ترمه ماشینی داد، اما باید به تولید دستباف بیشتر اهمیت داد. باید پیشینه ترمه حفظ شود و در زمینه نقش و نگار اصالت ترمه را درنظر گرفت. ترمه یک موتیف به نام «بُته» دارد و به سروی در برابر گل سر خم کرده است.
هفتمین جشنواره بینالمللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین 7) از 26 بهمن تا 4 اسفند 1401 (15 تا 23 فوریه 2023) در موزه ملی ایران در حال برگزاری است.