از «صنایع دستی و محیط زیست» تا «طب و صنایع دستی»

31
0

در هفتمین روز جشنواره سرو سیمین، سه کارگاه آموزشی ملی با موضوعات «صنایع دستی و محیط زیست»، «طب و صنایع دستی» و «تحلیل تاریخی درهای خاتم‌کاری محفوظ در موزه ملی ایران» برگزار شد.

به گزارش ستاد خبری‌ هفتمین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین 7)، کارگاه آموزشی ملی با عنوان «صنایع دستی و محیط زیست» با سخنرانی دکتر منیژه خلیلی با همکاری پژوهشکده هنرهای سنتی، صبح سه‌شنبه (دوم اسفندماه 1401) برگزار شد.

منیژه خلیلی در این کارگاه آموزشی گفت: صنایع دستی با تشویق تجارت پایدار و محلی، نقش مهمی در کاهش مصرف سوخت های فسیلی و انتشار گازهای آلاینده دارند. مواد اولیه صنایع دستی از مواد طبیعی ساده و ارزان است که بشر همیشه در اطراف خود داشته و ارزش صنایع دستی بیش از هر چیزی در خلاقیت و پردازش‌دهنی انسان‌ها است. در نتیجه بیش از آنکه به طبیعت و محیط زیست آسیب برسانند از آن حمایت و حفاظت می‌کنند.

وی ادامه داد: دانش بومی یک، ذخیره‌گاه ارزشمند از ایده‌ها، تفکرات و دانش‌های گذشته است که باید برای حفظ فرهنگ و محیط زیست از آن بهره گرفت.

 

جمشید اولین کسی بود که استفاده از دارو را به مردم آموخت

«طب وصنایع دستی»، موضوع دومین کارگاه آموزشی هفتمین روز جشنواره سرو سیمین، بود که با سخنرانی طیبه عزت‌اللهی نژاد برگزار شد.

وی در این کارگاه بیان کرد: اسناد مکتوب در داستان‌های کهن ایران، آغاز و معرفی طب را به جمشید (پادشاه اسطوره‌ای ایران ) نسبت داده‌اند. او اولین کسی بود که استفاده از دارو را به مردم آموخت.

عزت‌اللهی نژاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به خواص و طبع رنگ‌های مختلف مورد استفاده در لباس‌ها، گفت: رنگ لباس ها مهمترین مساله در ترکیبات رنگی است: «آبی: معتدل»، «سبز: معتدل»، «سفید و سیاه: سرد»، «قرمز: گرم»، «زرد: گرم و تر» و «بنفش: سرد و خشک» است.

این پژوهشگر افزود: تن‌پوش‌ها، نزدیک‌ترین و مهم‌ترین غذای قابل‌حمل هر انسانی هستند و سازها نیز جزو غذاهای شنیداری محسوب می‌شوند. جان هنر ایران طب و حکمت بوده و ما نمی‌توانیم جان را از تن بگیریم. باید در زندگی ایرانی حوزه طب را جدی بگیریم. طب رشته‌ای است که در حوزه صنایع باید جدی گرفته شود.

 

آغاز هنر خاتم‌کاری در دوره آل مظفر است

سمیرا عرب نیز در سومین کارگاه آموزشی هفتمین روز جشنواره با موضوع «تحلیل تاریخی درهای خاتم‌کاری محفوظ در موزه ملی ایران» سخن گفت.

وی بیان کرد: آغاز هنر خاتم‌کاری را با استناد به قدیمی‌ترین اثر موجود در موزه متروپولتین، باید مربوط به دوره آل‌مظفر بدانیم. این اثر یک رحل چوبی است که با منبت، مشبک و خاتم‌کاری تزیین شده است. همچنین نام محل ساخت اثر روی بدنه آن مشاهده می‌شود.

این پژوهشگر گفت: از دوره زندیه آثار بی‌شماری در داخل و خارج از ایران موجود است که از بهترین نمونه‌های آن می‌توان به درهای خاتم‌کاری تخت مرمر مربوط به مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان و همچنین خاتم‌کاری صندوق مقبره حضرت علی‌بن ابیطالب(ع) در نجف و صندوق مقبره حضرت سیدالشهدا (ع) در کربلا اشاره کرد.

هفتمین جشنواره بین‌المللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین 7) از 26 بهمن تا 4 اسفند 1401 (15 تا 23 فوریه 2023) در موزه ملی ایران در حال برگزاری است.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام
ایمیل
وب سایت